Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european

4 Oct

 

“Cea mai neagra disperare care poate sa cuprinda o societate este frica ca traind onest e inutil”

Corrado Alvaro

 

„Hai, măi, Valeriu, mă laşi cu şcoala asta! Ce mare căcat ai făcut tu cu ea ?”

…Robinet este un puşti din Ferentari. Are17 ani, frumuşel tare – brunet, cu ochii albaştri. Ne-am cunoscut acum patru ani. Am jucat fotbal împreună şi am încercat să-l conving să rămînă la şcoala. N-am reuşit decît partial. Robinet a crescut înconjurat de hoţi, droguri, şmecheri, interlopi.

„Zi, Valeriu, cîti ani de şcoală ai făcut?”

Îi răspund: vreo 20, în total .

„Şi de cît timp munceşt?”

De mai binede 20 de ani .

„Şi ce ai? Maşină? Casă? Bani? Cît ai cu totul, aşa?

I-am spus – incluzînd datoriile de la bancă. A rîs.

„Băi, Valeriu – pai pe şmechereală şi cu puţin noroc pot să am mai mult decît tine în doi ani. Îl ştii pe …”

Sînt fondatorul şi am fost şeful unei fundaţii (ONG) din România. Fundatia pe care am condus-o pentru 5 ani a cîştigat premiul UNICEF pe 2012 şi premiul special la Gala Societatii Civile în 2012.

La începutul lui 2013 am decis să demisionez şi să nu mai lucrez în societatea civilă.

Felul în care este gîndit sistemul de finanţare al societăţii civile în România este disfuncţional şi de cele mai multe ori împotriva societăţii civile. ONG-urile devin încet, dar sigur, prestatoare de servicii (cel mai adesea corupte) pentru Uniunea Europeană, guvern sau administraţii locale. Functionalitatea lor este incet restransa la asigurarea unur servicii care sînt considerate complicate sau nesigure de cei care platesc iar contributia lor la schimbarea in bine a societatii devine in cel mai bun caz minimala.

De asemenea, fondurile europene sînt gîndite pentru Franţa, Germania, Anglia – ţări cu birocraţii bine plătite, care au mult mai puţine motive pentru a risca frauda sau corupţia. Birocraţii europeni care au gîndit parcursul birocratic au pornit de la ideea greşită că societatea civilă în România  este la nivelul societatii civile din Europa de vest, şi-a dovedit utilitatea şi poate fi susţinută financiar de către cetăţeanul român responsabil  şi că, în acest fel, se poate acoperi co-finanţarea obligatorie pentru accesarea fondurilor europene.

 

Vorbind despe fondurile elvetiene, ca şi despre cele norvegiene, acestea au priorităţi şi conditionalităţi stupide, din cauza faptului că oameni care le-au gîndit nu au nici experienţă, nici motivaţia necesară pentru a le adapta la nevoile reale din ţările sărace.

Astfel că ajungem să aruncăm bani pe conferinţe, pe rapoarte inutile, pe traininguri irelevante. Stimulăm raportări false şi ţinem discursuri sforăitoare.

 

Problema reală care decurge din toate acestea este faptul că nu reuşim să sprijinim în mod sustenabil pe cei care lucrează în comunităţi şi care, intr-adevăr au un impact real.

Am discutat toate acestea cu înalţi funcţionari europeni şi cu ambasadori. O parte dintre idei nu sînt ale mele, ci ale lor. Toată lumea este de acord că problemele de mai sus există şi că ar trebui rezolvate.

 

Să minţi pentru o cauză nobilă

Cu toate acestea… „aşa funcţionează afacerea – nu avem cum să o schimbăm – trebuie să te adaptezi la sistem”. Trei reprezentanţi (incluzînd un diplomat) ai celui mai mare finanţator al societăţii civile din România mi-au spus asta, văzînd şi fiind de-a dreptul impresionaţi de ceea ce facem în cartierul bucureştean Ferentari.

Traducerea aprecierii a fost de fapt alta. Ni s-a sugerat, cu alte cuvinte că „trebuie să minţim”. Să scriem proiecte false şi să întocmim rapoarte false. Să „furăm” practic din banii pe care îi primim pe nişte proiecte (despre care ştim chiar din momentul în care le scriem că sînt tîmpenii, dar tîmpenii „agreate” de cei care ne vor evalua), pentru a primi finanţarea pentru ceea ce ar trebui de fapt să facem.

Cei care ştiu că, într-adevăr facem lucruri bune, vor închide ochii şi ne vor accepta rapoartele false, ştiind că am meritat, în fapt, să fim finantaţi.

O bună parte a ONG-urilor din România sînt astfel vulnerabile la un audit serios. În cele mai bune cazuri, managerii ONG-urilor fac o echilibristică la limita legalităţii, pentru a asigura supravieţuirea organizaţiilor pe care le conduc. Compromisuri, fraude, minciuni sau exagerări în raportările către finanţatori sînt nu numai caracteristici ale clasei politice româneşti, dar şi ale societăţii civile.

Fondurile europene distrug sau compromit societatea civilă din România. Cele mai multe ONG-uri au sărit de la finanţări de cîteva zeci de mii de euro pe an la cîteva milioane, în condiţiile în care capacitatea instituţională nu a crescut.

 

De la activist la manager

Liderii activişti care doreau să schimbe România au devenit manageri (în general fără experienţă sau educaţie formală) de companii cu bugete enorme, dependenţi de salarii nejustificabil de mari. Banii au devenit principala motivaţie a celor care se angajează în ONG-uri.

Funcţionarul public care selecţionează şi supervizează proiectele europene primeşte uneori un salariu de zece ori mai mic decît salariul aceluia pe care trebuie să-l controleze. Acelaşi funcţionar ştie că, în fapt, ONG-urile în general mint că au bani de co-finanţare şi că folosesc o parte din salariile supradimensionate din proiect pentru a acoperi finanţarea pe care au spus că o au. Ştie, de asemenea, că ONG-urile vor fi obligate să aibă costuri ineligibile şi că vor încerca să le reducă prin tot felul de inginerii financiare care pot fi interpretate ca fiind legale sau ilegale. Ştie şi că legislaţia este prost făcută şi permite ambiguitate. Ştie că trebuie să distribuie bani – cît mai mulţi bani. Ştie că ONG-işti vor prefera să-i dea o şpagă serioasă decît să aibă proiectul blocat – ceea ce ar duce la falimentarea organizaţiei.

În 2008 am fost invitat să evaluez proiecte depuse pentru finanţări europene. Le-am respins pe primele şase pe care le-am evaluat. Unul dintre  ONG-urile care au aplicat  dorea o finantare enorma incluzand 9 calculatoare super performante pentru a ţine evidenţa a mai puţin de 300 de beneficiari. Finantarea unei masini si cererea de finatare pentru combustibil erau si ele cererei aberante.  In mod practic oamenii ar fi trebuit să meargă continuu timp de 8 ore în fiecare zi în cercul de diametru de maximum 2 km în care se aflau acei beneficiari.

Mi s-a spus ca trebuie aprobate 42 din 45 de proiecte, şi că ar trebui să am standarde mai flexibile. Am refuzat.

Mi s-a spus apoi în mod explicit că trebuie să aprob, căci este vorba despre bani europeni, pe care altfel îi dăm înapoi. Am preferat să demisionez, deşi evaluările erau foarte bine plătite. Proiectul exemplificat a fost aprobat.

Un director de la Comisia Europeană îmi justifica acum cîteva luni că nu există linie de buget pentru finanţarea lucrului în ghetouri şi că cei 550.000 de euro cheltuiţi pe o conferinţă despre sărăcie, de o zi şi jumătate, la un hotel de 5 stele este absolut stupidă şi fără nici un rezultat. A trebuit să fie însă făcută, căci altfel banii ar fi fost returnaţi.

 

Cea mai scumpă birocraţie din lume

Banii europeni sînt bani publici. În loc să fie găste modalităţi prin care fondurile europene să devină eficiente, funcţionarii Comisiei Europene fac tot ce pot pentru a păstra un status quo idiotic, dar perfect comfortabil. Din cînd în cînd, Comisia aruncă pisica moartă în ograda guvernelor.

La o întîlnire cu fostul ministru al fondurilor europene, ni s-a explicat că interesul României este de a atrage fonduri cît mai mari şi că poiectele sociale sînt prea mici şi deci neinteresante pentru minister. În acelasi timp, era de acord că problemele sociale în România sînt cele care ar trebui să fie prioritare şi că proiectele mari au riscurile cele mai ridicate pentru a fi vînate de mafioţi şi politicieni corupţi şi, într-un final, de a fi închise de către Comisia Europeană. Oricum, pentru a rămîne în poziţia de ministru el era obligat de a atrage cît mai multe proiecte mari, foarte riscante, şi de a ignora proiectele de care în fapt România avea mult mai multă nevoie.

Stimulentele pentru corupţie şi minciună a fondurilor structurale sînt foarte serioase şi continuă să fie ignorate atît de către Comisia Europeană şi guverne, cît şi de către ONG-uri. Toată lumea are un interes ca banii să fie cheltuiţi, indiferent cum. Comisia are nevoie să-şi cheltuiască bugetul şi să ceara un buget mai mare care să justifice salariile celei mai scumpe şi comfortabile birocraţii din lume. Guvernele au nevoie să atragă cît mai mulţi bani pentru a arăta bine în faţa alegătorilor şi pentru a putea să-şi finanţeze clientela politică. ONG-urile au nevoie de banii europeni, fără de care marea lor majoritate nu ar putea exista, devenind dependente de un nivel de trai care e foarte apropiat de cel al demnitarilor de rang înalt.

Din pacate, mulţi dintre cei care cer reforma sînt incapabili să accepte nevoia de reformă din interiorul propiilor instituţii sau organizaţii. Liderii societăţii civile din România sînt la fel de ezitanţi în a se reforma, precum sînt şi politicieni români sau funcţionarii europeni. Desigur sînt şi excepţii, dar excepţiile existente nu sînt capabile să forţeze reforma.

Ideea lui Robinet, că închizînd ochii şi mergînd pe „şmechereală” şi „cu un pic de noroc” ne „scoatem” este în fapt dominantă nu numai în ghetoul în care creşte, ci si în interiorul elitelor societăţii româneşti şi birocraţiei europene. Singura diferenţă e că educaţi la cele mai bune universităţi din ţară, sau din lume, cei din urmă vor găsi  justificări şi cuvinte sofisticate, aşa încît să poata justifica coruptia, furtul şi lenea intelectuală.

Reforma e totuşi posibilă. Avem îndeajuns de mulţi oameni capabili să producă schimbarea. Problema este că cei care ar trebui să se schimbe, au mult mai mult de cîştigat în a păstra sistemul aşa cum este.

32 Responses to “Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european”

  1. Leslie Hawke October 4, 2013 at 11:15 am #

    Is this available in English?

  2. David Bisset October 4, 2013 at 11:34 am #

    The situation you describe demands proper, unimpeded conduits of communication between those who work at community level delivering tangible (and, hopefully, effective), action on a long-term, committed basis and EC policy-makers and designers of funding mechanisms. It demands the objective recognition of good practice at the front line that is rewarded and expanded upon. (“We need more of this because it has been shown to work.”) Unfortunately, in the gulf between front-line delivery and international donors lie multinationals with models to sell and many, many careerists with a powerful vested interest in the financially wasteful conferences research and training events you refer to which is where they network and promote themselves.This is where reality is manipulated and constantly redefined and where the message from the front line is distorted to suit the agendas of intermediaries who convert reality to politically correct information. (I’m using the expression ”politically correct”) in a wide sense.)

  3. dorian65 October 4, 2013 at 12:13 pm #

    Reblogged this on craciun65.

  4. UnOarecare October 4, 2013 at 1:02 pm #

    O disectie “groaznic” de adevarata. Felicitari! Poate ajunge candva si sub ochii unuia care poate face ceva…

  5. alvarados sentimento October 4, 2013 at 1:09 pm #

    Te-ai gândit sa întreprinzi vreo actziune formala, Dom’ Greggorovici?
    La Uniune, nu stiu… f’un infringement ceva, o plângere oficiala de tzeappa data banului public?
    Noua geabba ne zici, îi vedem si noi pe la’bborghei, e clar ca banul vine de undeva.
    Dar daca ai un caz concret, fa proces din ala. Capone si bombbone au fost luatzi pe maruntzishuri, asa e întotdeauna.
    Nimeni nu o sa aiba – în afara de unul ca poanta sau mazzariche – curaj sa sustzina pe fata ca TREBUIE FURAT, ca asa e, tata, normal.
    EviDent, daca te legi de Status Quo, risti sa o furi, întotdeauna. Dar aici se vede de obicei existentza lui Dumnezeu, nu-sh cum se face, dar când trebuie, omul reuseste contra sistemului.
    Ura!

    • Codruta October 5, 2013 at 5:22 pm #

      Pai nu vezi ce spune? Zice ca TOTI cunosc situatia – dar TOTI se complac in ea!! CE “infringement”? pentru ce? Pentru un lucru de care sunt FOARTE incantati chiar “oficialii UE”?

  6. Matei October 4, 2013 at 4:28 pm #

    nasol stau lucrurile,no doubt… dar sa iti masori valoarea ca persoana in bunurile pe care le detii spune ceva despre caracterul omului.

  7. danutz October 5, 2013 at 8:00 am #

    destul de bine punctat dar ca majoritatea compatriotilor nostri va opriti exact inainte de concluzii… ma asteptam sa gasesc la sfarsit o propunere concreta, scrisa nemteste, in genul “…si pt ca asa sta treaba eu m-am decis sa contracarez asa… cine se baga cu mine ?!” Sa spui doar “dom’le avem o problema…” stie probabil si Robinet, chiar daca n-o puncteaza la fel de savant. Cred ca tara asta chiar are o problema doar pt ca oamenii simpli, fara carte, actioneaza mult mai des decat “elitele” ca noi, cu 20 de ani de scoala… si mai consecvent cu ideile lor, asa cum sunt ele. Cred ca pana la un punct ati procedat corect, aplicand niste principii. Problema e ca undeva, nu va judec de ce, ati clacat. Pacat !
    Cu respect,
    Dan Papuc

    • valeriucnicolae October 5, 2013 at 8:32 am #

      Multumesc. Sigur ca am clacat.Asta nu inseamna ca am si renuntat. Si inca fac voluntariat in Ferentari si incerc sa sustin cum pot pustii din ghetou.

  8. Codruta October 5, 2013 at 5:29 pm #

    M-a impresionat onsetitatea dar si frustrarea adanca cu care ati scris articolul 🙂
    Dar macar mi-a confirmat o intuitie veche: anume ca NU trebuie sa ajung dependenta de organizatia mea! Probabil ca asta m-a si ajutat sa raman, atat ca persoana cat si ca organizatie, relativ “sanatoasa” 😉

    Succes in activitati – si revenire cat mai rapida! 🙂

  9. Andrei October 5, 2013 at 9:12 pm #

    Reblogged this on Blog iMONDO and commented:
    Merita citit!

  10. Marius October 6, 2013 at 9:28 am #

    Salut! Daca tot ce ai scris este adevarat este trist. Si aici ma refer nu neaparat la faptul ca lucrurile nu merg bine acum, si in loc sa se aduca un ajutor real societatii prin aceste ONG-uri, de fapt se ocoleste problema. Cel mai trist este faptul ca se “omoara” speranta, curajul, credinta de a fi si a face ceva cinstit. Speranta noastra este in cei tineri, si vrem ca ei sa creasca si sa devina oameni corecti, integrii, curajosi, dar cum se pot forma asa si cum poate avea speranta un tanar, cum isi poate permite sa viseze la ce ar putea sa faca, sau la ce vrea sa devina daca nu are si EXEMPLE, de oameni, de “povesti” de succes? Cred in ideea ca nu trebuie ascuns deloc adevarul si toate nedreptatile trebuie raportate, scrise despre ele, dar cred ca mult mai importante sunt “POVESTILE” de succes, oameni simplii care au reusit, care traiesc frumos, si care pot constitui un bun exemplu, si cel mai important o speranta ca se poate reusi si altfel in viata. Tinerii si nu numai au nevoie de aceste lucruri, sa auda despre alti oameni cum au reusit, cum s-au ridicat si cum se mentin in viata. Cred ca asta este motorul si energia unei societati sanatoase, exemplele frumoase. As vrea sa vad campanii, pe strada, in media, pe scena in care sa se vorbeasca desprea aceste lucruri. Pe mine m-au inspirat si mi-au dat puterea sa lupt si sa tin capul sus inca de mic copil aceste “povesti” care le-am auzit.

  11. Decebalus si Scorillo October 6, 2013 at 4:41 pm #

    Imi permit sa salvez acest articol lucid in favorite, imi va fi de folos in curand!

  12. thequietdream October 7, 2013 at 6:00 am #

    Sistemul intr-adevar e defectuos.
    Dpdv economic e ilogic ca un minister al caruit scop e lucrul cu fonduri europene sa fie responsabil si de utilizarea lor. Sunt doua interese conflictuale. Pentru economie, ce conteaza e ca fondurile sa intre in tara. Nu conteaza ce finanteaza si cum, important e ca banii sa intre in circuitul economic care va aduce o buna parte in vistieria statului.
    Nu poti pune omul al carui interes e sa ia banii prin orice mijloace sa controleze validitatea proiectelor. Normal ca va sari peste “detalii” direct catre bani.
    Am avea nevoie de un corp de control independent de guvern, platit suficient de bine incat sa fie incoruptibil si de un sistem care sa stimuleze un drum al fondurilor acolo unde e nevoie de ele.

    • valeriucnicolae October 7, 2013 at 6:05 am #

      cam asa gandesc si eu – multumesc pentru ca ma cititi

      • Radu Mititean October 7, 2013 at 12:33 pm #

        Un articol caruia subscriu integral, si care multora neinformati le pare exagerat desi nu este. Cand am avut ocazia la un Forum National ONG sa prezint in plenul final cateva aprecieri ref. starea si perspectivele societatii civile, si am zugravit-o in culori sumbre in contrast cu cvasitotalitatea antevorbitorilor, presedintele unei mari organizatii, cu pretentii de lider al societatii civile, a declarat ca nu a mai auzit asa un discurs negativ si s-a aratat neincrezator in opinia mea, si a fost jignit cand mi-am permis sa ii replic acolo in plen ca daca i se pare exagerata aprecierea mea, inseamna ca e total rupt de realitatile sectorului… DIn cei 21 de ani de ONG-ism in conducere de ONG local predominiant militant, In periaoda 1992-2000 am fost voluntar, in 200-2005 am incercat varianta cu activitate partial remunerata pe niste proiecte, din 2006 am reventi la full voluntariat si organizatia a renuntat la lucrul pe proiecte finantate si la sediu si personal remunerat, pentru ca altfel risca sa fie impinsa in starea de structrua de scris si implementat proiecte, cu anihilarea ei ca structura asociativa si militanta, si / sau sa faca inginerii si artificii financiar-contabile, ceea nu am vrut sa facem deloc, desi stiam ca sunt o raritate organizatiile care nu au facut niciun ”compromis” si sunt curate si ar rezista oricarui audit si control… Lucrul pe proiecte finantate, si nu doar din fonduri publice ci in general, a dat o puternica lovitura la ceea ce apucase sa se infiripe in materie de societate civila militanta in Romania, desi sunt si alti factori care au nenorocit sfera ONG de s-a ajuns in trista situatie actuala, favorabila dezvoltarii ”societatii civile alternative” in care ONG rezultate din vointa asociativa a cetatenilor si care sunt de tip militant sunt aproape total eclipsate de structurile cu forma juridica specifica ONG-urilor dar care sunt masti ale partidelor, firmelor, autoritatilor si diverselor grupuri de interese de alta natura decat vreo dorinta de bine general pentru societate sau pentru comunitati sau categorii care ar merita-o….

    • cucosvic October 7, 2013 at 11:10 am #

      Nu inteleg pe ce va bazati cand spuneti ca banii intra in circuitul economic respectiv vistieria statutului !!! Intra punctual in buzunarele celor care mestesugesc vorbele pentru a obtine finantarea !

  13. Barbu Marian October 7, 2013 at 10:24 am #

    Ghetoul mioritic nu transpiră de bunăstare şi nici de voluntariat.Societatea civilă nu există şi sunt convins că oricâte “parade” la scenă deschisă au fost făcute de ONG-uri,au fost nişte dueluri inofensive,elanuri rapid consumate de propriile vicisitudini de funcţionare-eufemism “guturăit” pentru fraude în cel mai adânc înţeles al cuvântului.

  14. cornel October 7, 2013 at 6:50 pm #

    Ma gandesc si ca o asemenea abordare curata, poate fi ,,testata,, la apropiatele alegeri ptr. europarlamentare. Sunt suprasaturat de neveste/fiice, exprocurori, sefi d partide, etc., care reprezinta romanica in UE. Cred ca sunt multi oameni de calitate, care pot sa coaguleze si cantitativ. Am convingerea, optimista, adevarat, ca vectori exsista.

  15. Seraphim Abel October 9, 2013 at 2:34 am #

    Cea mai bună, pertinentă şi adevărată analiză a situaţiei societăţii civile din România EU-ropeană.
    “Epistola” trebuie neapărat tradusă în engleză, germană etc. şi trimisă marilor redacţii… Şi neapărat lui Nigel Farage, care va reuşi să facă un circ de pomină pe marginea acestui document de va intra în analele Parlamentului, respectiv ale Comisiei Europeane. La mai mare!!!

  16. Irina October 14, 2013 at 2:24 pm #

    Intre articole conformiste si bla-bla despre societatea civila, am citit in Dilema Veche si o pozitie lucida, pertinenta, curajoasa, amara, deci…neobisnuita. A lui Valeriu Nicolae. Cine e acest Valeriu Nicolae de care nu am auzit niciodata? Sa cautam pe Internet: articole pe un blog personal (multe! am citit doua zile la ele! de ce nu faceti un index de cuvinte-cheie si un cuprins?), filmulete pe You Tube de la diverse seminarii, poze pe Facebook, comentarii… Un personaj de roman.
    Ma bucur ca v-am cunoscut, Valeriu Nicolae! Am sa va urmaresc cu interes in continuare. Imi doresc sa rezistati. Sa nu fiti doborat de adversitati dar nici imbatat de succes. Sa deranjati in continuare pe toti cei care merita deranjati. Stropul de bine pe care il aduceti in lume cu atata dedicatie si energie personala, exemplul tonic pe care il dati, imi doresc sa vi se intoarca. (Dar stiti ca asta nu se intampla totdeauna, de unde si proverbul cu facerea de bine…)

    • valeriucnicolae October 14, 2013 at 5:17 pm #

      Multumesc. In fapt multumesc mult. Sper sa imi traga altii suturi in cazul in care o iau razna.

  17. Adeline November 19, 2013 at 11:32 pm #

    Ei, fondurile astea europene sa stii ca nici mie nu-mi plac. Nu sunt construite pentru nevoile noastre imediate. Eu nu ma gandeam ca sunt construite pentru tari mai puternice decat noi ci pur si simplu sunt gandite prost. Adica nu pentru lucruri constructive care sa dureze ci ca sa circule banii in directiile care vor ei, adica anumite interese

Trackbacks/Pingbacks

  1. 1 – Uniti Salvam - October 4, 2013

    […] https://valeriucnicolae.wordpress.com/2013/10/04/cum-sa-distrugi-societatea-civila-un-proiect-europea… […]

  2. Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european | TokNok România - October 4, 2013

    […] Comenteaza pe blogul lui Valeriu Nicolae. […]

  3. Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european - Gogoloi - October 4, 2013

    […] Comenteaza pe blogul lui Valeriu Nicolae. […]

  4. Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european | Ziare net - Stiri din presa - October 5, 2013

    […] la schimbarea in bine a societatii devine in cel mai bun caz minimala, scrie Valeriu Nicolae, pe blogul lui.Citeste tot articolul: […]

  5. FeedNation.net | Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european - October 6, 2013

    […] la schimbarea in bine a societatii devine in cel mai bun caz minimala, scrie Valeriu Nicolae, pe blogul […]

  6. Linkuri și offtopice - 7 octombrie 2013 | Blogary - October 7, 2013

    […] 18:04 – Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european – Valeriu Nicolae […]

  7. Zelist Blog » Blog Archive » Top 101 posturi viralizate pe Twitter - December 20, 2013

    […] Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european | Valeriu Nicolae […]

  8. Un articol care-mi place. | Maria Mirela Moldor - January 10, 2014

    […] Cum sa distrugi societatea civila – un proiect european […]

Leave a comment