Un interviu nepublicat

10 Apr

 

Uniunea Europeană ne ceartă dacă nu spunem ”romi”, dar văd că dumneavoastră vă spuneți ”țigan” fără nicio problemă. Dacă vă acuză UE că stricați blazonul etniei?

Partea de român din mine e de vină. E un fel de Tourette genetic din când în când îmi vine să zic așa tam nesam țigan, țigan, țigan, țigan. Partea de rom însă mă oprește să continui cu „împuțit” sau alt “alint”. Lăsând gluma la o parte cam de fiecare dată când spun sau scriu țigan o fac încercând să fac stridente stereotipurile. Ca demnitarul Ciolan nu pot să vă încurc cu un comentariu despre UE și blazoane. În câteva luni după ce mă las vă răspund.

Am auzit de țigani pe care-i chema Nixon, Elvis sau Kennedy, dar de niciunul pe care să-l cheme Ciolan. A fost o premoniție, știa tatăl dvs că o să intrați la guvernare?

Așa sper și eu. Pe soră-mea o cheamă Cheluta-eu sunt singurul din familie chel iar pe frate-miu îl cheamă Clement tata fiind inspirat de alcool și de un papă la numire. Măcar preasfințit dacă ajung și tot e ceva.

Cum ați ajuns în guvern? Sunteți pila lui Cioloș, este?

Sigur. Ciolos în fapt e Ciolan în ardeleneasca veche. Fiind mai mititel premierul a avut nevoie de un zdrahon de etnia potrivită și uite așa m-am scos la 1.73 și 63 de kile.

Cinicii ar spune că asta-i culmea guvernării: un țigan s-ajungă secretar de stat la Muncă. Totuși, cine vă recomandă: vocea, talentul sau familia?

Uite că nu îmi dădusem seama că sunt cinic. Clar vocea; e un pic pițigăită și toată lumea îmi spune sărut-mâna la telefon. Am ajuns să încerc să răcesc ca să am și eu o voce mai sexi. Nici talentul nu este de ignorat considerând de câte ori am reușit să o dau în bară. Familia – mama este o super femeie care ar putea fi perfectă dacă nu ar iubi Antena 3. Tata a fost un alcoolic de succes.

Țiganul când s-a văzut împărat știm ce-a făcut. Țiganul când s-a văzut deputat știm ce-a făcut, că ne uităm la Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Dar ce-o să facă țiganul când s-a văzut secretar de stat?

Nu știu ce o să facă domnul în cauză nu îl cunosc. Eu încerc să continui să fac lucrurile bune începute de alții, să stopez pe cele proaste și să schimb cât pot în bine felul în care ministerul impactează viața cetățeanului român.

Cum se vede piața muncii din postura de secretar de stat? Noi, ăștia, de vârsta a doua, mai avem vreo șansă să ne luăm pensia, peste două-trei decenii, nu de alta, dar văd că tineretul cam merge pe principiul ”munca e pentru tractoare”?

Sunt de două zile la minister și oricât de talentat aș fi la citit în ghioc nu pot să vă dau un răspuns  despre care sunt șansele de pensie. Personal sunt foarte interesat să le mărim dar pensiile nu sunt parte a portofoliului meu. Am fost tractorist câteva zile dar tânăr nu mai sunt și nici nu prea știu principiile pe care merg ei.

Ați scris pe Facebook, după ce ați fost numit în guvern, ”dacă nici acum nu dă icterul în extrema dreaptă, nu știu când se mai poate”. Păi avem noi extremă dreaptă, când toți schimbă partidul și ideologia ca pe chiloți?

Anumite lucruri se schimbă, altele nu. Există un procent al populației care rămâne extremist indiferent de țară. În funcție de ce se întâmplă procentul crește sau scade. Extrema dreaptă în România este departe de a fi ce era prin anii 90 dar asta nu înseamnă că nu există.

Extremismul de dreapta și-a propus să distrugă rase întregi, cel de stânga și-a propus să distrugă categorii sociale întregi. Care vi se pare mai periculos?

Extremismul e periculos. Oricare ar fi el.

Sunt romii discriminați în România? Eu am văzut că atunci când se urcă în tramvai vreo trei-patru romi cu mușchi și pe ceafă, nu îndrăznește niciun controlor să le ceară biletul…

Dacă sunt cu mușchi pe ceafă nu prea contează ce etnie sunt. Sigur nimeni nu ar ezita să îmi ceară mie biletul. În schimb dvs. nu aveți plăcerea să auziți în jurul dvs. și al copilului dvs. cât de împutiți sunteți ca etnie sau cât de bine ar fi dacă ați fi sterilizați sau omorâți. Noi auzim.

Până acum vreo două decenii, mulți acuzau că există o dictatură a majorității, care duce la discriminarea minorității. Acum tot mai mulți acuză că, din cauza corectitudinii politice, o să avem o dictatură a minorităților. Cum comentați?

Există abuzuri ale corectitudinii politice. Asta nu înseamnă că trebuie să renunțăm în a încerca să fim cât mai buni. Oameni buni sunt cei care fac lucruri bune și nu cei care s-au născut într-un popor „bun”.

Atitudinea românilor față de minorități, în general, e rasism sau autoapărare?

Sunt români care sunt rasiști. Sunt români care au avut experiențe proaste cu minorități și care au devenit rasiști. Și în rest, sunt ceilalți, majoritatea, care sunt normali.

Românul are prejudecata că țiganul e hoț și fură portofele, dar trimite în Parlament, o dată la patru ani, niște români care sunt și mai hoți și fură miliarde. Asta-i naivitate sau prostie?

Eu nu am prejudecata asta și nici nu trimit în Parlament hoți. Nu cred că suntem ca și popor nici naivi, nici proști. Suntem influențați de educație, familie, cultură, prieteni, experiențe. Dacă vrem să fim mai buni trebuie să facem noi ceva nu să așteptăm de sus să schimbe cineva lucrurile pentru noi.

Recent, premierul Cioloș a declarat că nu vrea ca pământul să fie vândut străinilor, ci lucrat de comunitățile locale. Adică, decât să-l lucreze cineva, mai bine îl lăsăm în paragină, dar suntem patrioți?

Și eu vreau același lucru. Faceți o eroare de logică–una clasică descrisă de Aristotel. Nu există o legătură logică între cauză (ce a declarat premierul) și rezultat (concluzia dvs.).

Credeți în schimbarea la față a României?

România e o țară tare, tare bună. Ar putea fi mai bună și de asta am decis să încerc să ajut un pic și în afara vieții mele private. Poate se și întâmplă.

One Response to “Un interviu nepublicat”

  1. George Petrineanu May 18, 2016 at 7:30 am #

    Stiu ca nu iti plac vorbele mari de lauda, atitudinile declarative. Dar personal ma bucur foarte ca oameni competenti, cu spirit tinar (indiferent virsta) si care stiu sa iasa din tipare, ca Valeriu N si Cirprian Necula au primit un loc in guvern. Poate ca e un semn bun. Sper sa fiti lasati sa faceti treaba, pentru ca probabil presiunile vor aparea.

    Dupa parerea mea românii care chiar doresc preschimbari in bine ar trebui sa considere mult mai mult solutiile eficiente si fluide pe care Suedia le practica de ani buni si pe care le poate cu usurinta oferi oricui e interesat. Nu este vorba de “sistem social” ci de eficienta si fluiditate a proceselor administrative si mai ales a interfetei cu publicul.

Leave a comment